Търсят пари за благоевградския зоопарк

30/05/2024 09:00 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Има два варианта за бъдещето на благоевградския зоопарк. Те са за създаване на условия за консервационни дейности с цел запазване на популацията на защитени животински видове, стана ясно на свикано обществено обсъждане.

Целта е Община- Благоевград да спечели външно финансиране без това да налага съфинансиране. Кметът Методи Байкушев заяви, че има предвидени от държавата до 6 000 000 лева за развитието на зоологическите градини в Благоевград, Кюстендил и София. 

В първия вариант ще бъдат обединени част от Ботаническата градина и зоопарка. Те ще бъдат превърнати в „Гора на мечките и вълците“. За целта ще бъде необходимо сегашното местообитание на мечката да се обособи като специализирано отделение за два вида, включващо два басейна и две вътрешни помещения. За да бъде гарантирана безопасността на видовете е предвидено изтегляне на вълците в субместообитание, където достъпът на мечките е невъзможен. В период на хибернация достъпът на вълците до бърлоги и леговища също ще се ограничава.

Според стратегията за осъвременяване на облика на зоопарка се планира още изграждането на местообитания и рехабилитационни зони за рис и дива котка. Ще бъдат обособени и иновативни съоръжения като волиери. Върху площ от 2000 квадратни метра между огражденията на мечките и вълците, рисовете и дивите котки, с цел лесен достъп, ще бъде изграден и модерен ветеринарно-медицински блок, където ще се полагат всички необходими здравни грижи за животните. 

По предварителен разчет вариант 1 предвижда те да бъдат в размер на 450 000 лева, а за изпълнението на втория вариант ще се инвестират около 330 000 лева.

На мястото на клетките за зайци и пилета ще има център, в който ще бъде изложена експозиционна колекция за посетители. В сградата се предвижда да се създаде и образователен център, като интересното тук е, че в тази зона ще има директен достъп на посетителите до животни, демонстрационна площадка и лаборатория. Това ще даде възможност за организиране и провеждане на зелено училище. Приложение с добавена реалност за смарт устройства ще дава допълнителна информация за животните.

При разработването на вариантите за съвременен облик на зоопарка експертите са заимствали опит от други зоологически градини, в това число Хаваи, Мексико, Нидерландия и други. Необятният свят на насекомите, таралежите и други малки видове ще бъде представен на любителите на животните в специални зали.

Във вариант 2 експертите са заложили само на използваемата територия на зоологическата градина като са включили ремонтни дейности, сред които допълване на външната ограда. Тук отново за кафявата мечка е предвидена по-голяма площ, ведно с две ограждения и два басейна, а за риса и дивата котка вместо отделни помещения се обсъжда дали животните да бъдат настанени в празни клетки или в клетки на други животни. В идейната концепция при вариант 2 изграждането на ветеринарно-медицинския блок е под въпрос, тъй като няма достатъчна площ. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook