Търсят вариант за Глазне край Банско

26/07/2022 18:14 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Търсят вариант за проблема с водите на Глазне край Банско. Областният управител Валери Сарандев събра общинари от града, представители на РИОСВ - Благоевград, Басейнова дирекция, РДНСК -Благоевград, СГКК, ВиК, които да решат за корекцията на реката, който продължава до вливането на Бъндеришка и Дамянишка.

За поредна година град Банско очаква с тревога настъпването на пролетния сезон и съпътстващите го интензивно снеготопене и приток на повърхностни води от Пирин планина. В тази връзка Общината е предприела действия относно превенцията на града от бъдещи водни стихии, като е разработила проект за корекция на Глазне, чието изпълнение е предвидено да се изпълни на два етапа, съгласно издадено решение за строеж. Строителството на първи етап е изпълнено, но вторият участък на реката, който продължава до смесието на реките Бъндеришка и Дамянишка, се характеризира с някои специфики, които създават разнородни мнения при одобряването на проекта от съгласувателните институции.

Предвид изключително важното значение на проекта за корекция на реката и придружаващите го трудности в процеса на съгласуване и одобряване, както и с цел осигуряване на превенция на град Банско от наводнения, областният управител Валери Сарандев свика спешна работна среща. На нея компетентните институции изложиха своите становища и предложиха помощта си за осъществяване на проекта, но при спазване на всички законови разпоредби.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook