Тържество за Дядото в Благоевград

07/05/2022 14:31 0 Коментирай

Благоевградчани почетоха Дядото. Навършиха се 98 години от смъртта на Димитър Благоев. Организираха възпоменателна церемония в чест на патрона на Благоевград - цветя и благодарствени слова бе пред паметника на Дядото на площад "Георги Измирлиев". Градът носи неговото име с Указ №209 от 3 май 1950 година, с който град Горна Джумая е преименуван.

Паметникът на Дядото, който се намира на централния площад, в непосредствена близост до сградата на Община Благоевград, е създаден от скулптора Борис Гондов през 1971 година.

Днес припомниха истотирически факти за живота и делото му. Негови са думите "Един народ, който няма интелигенция, която да го буди, да го научи какво да прави, да му покаже пътя на неговото спасение, такъв народ е злочест".

Димитър Благоев е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Развива идеята за Балканска федеративна република. Димитър Благоев е роден на 14 юни 1856 година в село Загоричани. Животът му преминава между журналистическата дейност и политиката. Пише първите си статии във вестник "Македонски глас", и започва да издава социалистическото списание "Съвременний показател". Почти до края на живота си е издател и редактор на списание "Ново време". Политическата му кариера е свързана със социалистическото движение в България, на което той е основател. Основава и първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook