Ученици от Благоевград и Разлог дебютираха с философски есета

05/12/2022 15:33 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Над 40 ученици участваха в първата конференция „Мога и знам философия“, организирана от Югозападния университет и РУО-Благоевград.

Свои есета представиха възпитаници от РПГ „Никола Стойчев“ – Разлог с ръководител Анета Тумбева. Учениците от НПГ „Димитър Талев“ – Гоце Делчев, с ръководител Вангелия Гюдженова, направиха презентация за човека на 21 век, проектираха един нов свят, с необходимостта съвременният човек да преосмисли дигиталната си зависимост от технологиите и социалните мрежи и да преодолее липсата на жива комуникация, да положи усилия за опазване на околната среда и на живота и ресурсите на земята.

С есета "за" и "против" зависимостта от технологиите, представиха участниците от СУ „Паисий Хилендарски“ – Абланица, с ръководител Надя Бекярова. Те въвлякоха всички участници в анкета, която веднага даде резултат за позициите по отношение на технологиите и показа необходимостта от баланс в ползата и участието на дигитализацията в нашия живот, за да може човек да остане верен на себе си и да запази идентичността си.

Учениците от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград, с ръководител Ира Начева, дебютираха със риозно аргументирани гледни точки за емоционалната и волева страна на човека. 

Възпитаници на VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, с ръководител Даниела Дралева, представиха философски проекти - за новата визия за човека и необходимостта от автентична комуникация, от приемане и толерантност към различията между хората, от уважение и приемане на изборите на другите. Очертаха цяла платформа за проблемите пред съвременната философия, която да изведе основите и постиженията на новата планетарна цивилизация.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook