Учениците с хронични заболявания ще учат вкъщи

26/08/2020 15:23 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Само първолаците, петокласниците и учениците от 8 клас ще имат тържества за старт на учебната година. Останалите възпитаници във всички училища ще влизат направо в класната стая, обявиха от образователното министерство. Носенето на маски е сред задължителните правила, разписани от МОН. За учителите е препоръчително да имат предпазни средства. Маските обаче ще са само в коридорите, в класните стаи е по желание.

Обсъжда се при при завишаване броя на заразените в дадена област или община, да се преминава към обучение в електронна среда.

"Най-доброто обучение е присъственото, най-доброто е прякото взаимодействие с учителя. Трябва да намерим баланса между правото на здраве и правото на обучение“, каза министър Вълчев пред бтв. Той обясни че другите държави са избрали сходни варианти. Някои имат 3, ние ще имаме 2 – единият е превключване в реалната класна стая, другият – в електронна среда.

„Надявам се до 10 септември да бъдат факт промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Те позволяват да се превключва от редовен учебен процес на обучение в електронна среда, както и при едно болно дете в паралелка класът да излиза в принудителна карантина, като ще учи в електронна среда“, каза Вълчев.

По отношение на правото на избор, за което настояват родителите, той заяви, че са на общи позиции с МОН – че най-доброто обучение е присъственото. Но се притесняват за здравето на децата или самите те са с хронични заболявания. Вълчев се зарече днес да утвърди насоките, а утре те да бъдат пратени на училищните директори. В тях ще има списък с хронични заболявания, при които децата ще имат избор да останат в къщи. Ще имат няколко алтернативи. Все още ги уточняваме, тъй като една от тях минава и през промяна в закона, уточни Вълчев.

Ще се даде възможност за дистанционна форма – не обучение в електронна среда, каквото беше в края на тази учебна година, а класическата дистанционна форма. Определен брой училища ще бъдат центрове за това. Ще има възможност за по-пълноценна индивидуална и самостоятелна форма с допълнителни консултации и включване на уроци в електронна среда.

 

Водят се разговори с МЗ и за медицинските бележки, които се изискват в училищата и градините в началото на учебната година. Вероятно ще има по-благоприятен режим, за да не се допуска струпване. От една страна тези документи са нужни, защото гарантират безопасна среда на другите деца, от друга страна не бива да има опашки пред джипитата, посочи Вълчев. Вероятно ще се удължи срокът за бележките. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook