Ударни цени в благоевградски заведения

18/05/2024 16:35 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Ресторантьори удариха с много високи цени клиентите в централните благоевградски заведения. Пиците на места вече са 13-14 лева, оплакват се благоевградчани и гости на града. Шопската салата достига 10 лева. В кварталните капанчета е до 8 лева. По-изисканите салатки са от 10 лева нагоре.

Вносната бира в обикновено барче в центъра се предлага за 8 лева, а бутилка родно пиво - 4 лева. Вече е спомен да се намери чаша вино за около 3 лева. Цената му върви от към лева. Бутилката пък се продава в заведенията минимум за 15 лева, а до преди половин година можеше да се намери и за десетина лева. Малката ракия тръгва от 3.50 лева и стига до 7 лева. 50 милилитра от марковите уискита, водки и узо са по 5-6 лева.

Основните ястия са поне по 15-20 лева, а специалитетите са по 30 лева. Затова заведенията в широкия център на Благоевград са пълни най-вече по обяд, като хората се възползват от по-евтиното обедно меню. Ресторантьорите започнаха да режат от порциите или направо да махат някои ястия от менюто заради високите цени. Пържолата от младо телешко пък в центъра на Благоевград стигна вече 90 лева.

Решението за това дали ще се намалят порциите, дали ще се предлага даден продукт, или ще се вдигне цената му заради поскъпващите суровини е решение на всеки отделен ресторантьор. „Някои намаляват грамажа, но когато цената на телешкия стек се вдигна значително, аз спрях да го предлагам“, заяви шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред telegraf.bg. Проверка установи, че в някои заведения са пипнати и грамажите на салатите. Така при обичайна порция от 350 до 500 грама за зелена, шопска и овчарска салата сега на повечето места те са паднали до 200-450 грама. В същото време обаче и цените са увеличени значително.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook