Ударно назначават гранични полицаи

07/03/2023 15:00 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Министерството на вътрешните работи предлага за назначаване рекорден брой гранични полицаи.

Министър Иван Демерджиев обяви, че настоява за 1260 щата. Охранителите на границата са заради учеличената с над 40 процента мигрантска вълна.

За миналата година са предотвратени над 168 000 опита за незаконно влизане в страната. Възможно е част от лицата, самостоятелно завърнали се във вътрешността на съседни държави, след като са установили наличие на български патрули и постове по линията на държавната граница, да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България, уточняват от Гранична полиция.

Българските гранични власти са задържали 2298 граждани на трети страни на вход на външни и вътрешни граници, което показва увеличение с 66% спрямо предходната година, сочи годишният анализ на ГД" Гранична полиция". За незаконно влизане извън зоната на граничните пунктове са задържани 1915 лица, а на ГКПП - 383 лица. Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница са гражданите на Сирия, Афганистан, Ирак, Мароко и др. На граничните пунктове са установени 12 008 лица и 160 автомобила, обявени за издирване.

От задържаните за каналджийска дейност лица на българо-турската граница са 191, на българо-сръбската граница – 94, на българо-румънската граница – 40, на българо-гръцката граница – 11, на въздушна граница – 3 и 2 на македонската граница.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook