Удължават престоя на украинци в страната ни

24/03/2022 16:21 0 Коментирай

Украински граждани могат да влизат у нас с паспорти без биометрични данни, след като на основание на Шенгенските граници е отменено изискването на виза. Пнктът за предоставяне на временна закрила и регистрация в Областната дирекция на МВР в Кюстендил заработи, информират от ведомството.

Срокът на пребиваване на украинските граждани, влезли на територията на страната ни, може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства, съгласно чл. 27, ал. 2 от Закона за чужденците. Желаещите да продължат безвизовия си престой следва да подадат заявление в група „Миграция“ в ОДМВР – Кюстендил, не по-късно от 14 дни, преди да изтече разрешеният срок на пребиваване по силата на безвизов режим. Бланка на заявлението ще получат на място или могат да я попълнят предварително, като я изтеглят от Интернет страницата на дирекция „Миграция“- МВР.

В случай, че не съществува възможност да бъде осигурено настаняване от физическо или юридическо лице, може да се потърси съдействие в Пункта за първоначален прием към областния управител. Украинските граждани от български произход могат да получат разрешение за продължително или постоянно пребиваване, ако имат сключен трудов договор с български работодател за срок по-дълъг от 6 месеца.

Искане за предоставяне на временна закрила с първоначален срок от 1 година, гражданите на Украйна може да подадат лично в група „Миграция“ в ОДМВР, улеснение при обработката на документите ще бъде и представянето на декларация от собствениците, предоставили подслон, за конкретен адрес на пребиваване. Издават се регистрационни карти за временна закрила.

Физическо или юридическо лице, предоставило подслон на чужденец, следва в срок до 3 дни писмено да уведоми службата за административен контрол на чужденците или районно управление на МВР по местонахождение - съобщава имената, датата на раждане, гражданството, номера и серията на документа за самоличност на чужденеца. Хората, извършващи хотелиерска дейност, са задължени при настаняване на чужденец, да го регистрират в регистъра по чл. 116, ал. 1 от Закона за туризма, в който вписват имената на чужденеца, посочени в паспорта или заместващия го документ за пътуване, датата и годината на раждане, гражданството, номера на паспорта или на заместващия го документ за пътуване, както и периода на пребиваването му в туристическия обект.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook