Удължиха епидемичните мерки, дават пари за бежанците в Турция

28/07/2021 17:05 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

МС прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка.

Противоепидемичните мерки продължават. Извънредната обстановка е до 31 август. България е на последно място в ЕС по ваксинации, отчетоха от кабинета.

До 18 юли с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18 процента от населението. Със завършен ваксинационен курс са малко над 16 процента.

"Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната ще спомогнат за намаляване на вероятността за разпространение на нови варианти у нас", посочиха от МС.

Правителството одобри днес 21 милиона лева за изплащането на помощта за семействата с деца до 14 години. Средствата ще се използват за изплащане на месечни помощи за семейства при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, които поради затварянето на училища, детски ясли и градини заради Ковид-19 са принудени да останат вкъщи.

Служебните министри одобриха финансова помощ за бежанците в Турция. Отпускат се 1 089 777 лева за плащания по Механизма на ЕС. Парите ще бъдат зплатени на две вноски.

Общият размер на средствата на ЕС по Механизма за периода 2016-2023 г. е 6 млрд. евро. Българският принос е 9 075 527 евро за целия период или 0,15 % от общата сума.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook