Удвоиха парите от ЦИК за малките партии

21/05/2024 10:07 0 Коментирай

Малките политически партии ще получат двойно повече пари за предизборна кампания от Централната избирателна комисия, решиха административните магистрати.

Изборният кодекс казва, че всяка политическа сила, която няма право на субсидия, получава т. нар. медиен пакет – ваучер на стойност 40 000 лв., с който може да плаща за политическа реклама по време на кампанията. ЦИК определя кой има право на медиен пакет, разпределя средствата и контролира плащанията.

За изборите 2 в 1 комисарите решиха, че ще отпуснат само по един пакет на малките формации. Десетина партии и коалиции, сред които бяха формациите на бившия главен прокурор Иван Гешев и на бизнесмена Васил Божков, обжалваха това решение във Върховния административен съд. Основанието им беше, че след като предстоят два вота, значи им се полагат по два пакета. ВАС обяви, че компетентен по такова дело е Административен съд – София град. Неговите съдии се произнесоха в полза на жалващите се политици и това принуди ЦИК да промени решението си.

Като доказателство жалбоподателите са посочили, че през 2021 г., когато също се проведоха избори 2 в 1 – за парламент и президент, ЦИК е раздавала по два медийни пакета за всеки от двата вида избори. Също така, недоволните политици изтъкват, че е трябвало да платят два депозита за участие в сегашните избори.

 

ЦИК е допуснала нарушение, като е обединила двата вида избори с предоставянето на един медиен пакет, смята АССГ, и освен това поставя политическите сили, които не получават държавна субсидия, в неравноправно положение. Според съда това противоречи и на целта на закона, който трябва да предоставя на участниците във вота равни възможности за медийно отразява по време на кампанията. АССГ отхвърля и защитния аргумент на ЦИК, че предоставянето на пари отделно за двата избора ще направи невъзможно отчитането на направените разходи пред Сметната палата. Магистратите посочват, че това не засяга законосъобразността на решението на ЦИК, с което се разпределят медийните пакети.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook