Украинците у нас спечелиха дело срещу правителството

01/01/2023 17:28 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Върховният административен съд се произнесе по делото, заведено от украинците у нас, несъгласни с решение на служебния кабинет от 16 ноември.

Правителственото решение е за спиране изхранването на беижанците, съобщиха от Фондация за достъп до права ФАР във Фейсбук.

Организацията обжалва в съда и върховните магистрати са категорични, че изхранването на украинците трябва да продължи и занапред.

"Лишаването от храна и обричането на глад на около 12 800 текущи ползватели на Програмата, заедно с украинските бежанци, които тепърва пристигат, предизвика безпрецедентна хуманитарна криза", коментират от организацията. Позовават се на тектове Конституцията ни и на международни договори, по които България е страна, относно правото на живот и лично достойнство, забраната за нечовешко и унизително отнасяне, правото на свободно придвижване, закрилата на здравето, правото на изхранване и защита от глад, правото на свобода, правото на уважение към семейния живот, и други, написаха в жалбата си о ФАР.

ВАС се съгласи с тезата на бежанците. С определение, върховните административни съдии спират "изпълнението на решение №908 на Министерския съвет от 16.11.2022г. за изменение и допълнение на Актуализирания план за действие при временна закрила в Република България, приет с решение №510 на Министерския съвет от 2022г., до приключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт". До произнасяне на втората инстанция, изхранването трябва да продължи.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook