Уличиха министър, че подготвя водна криза в Перник

20/08/2021 19:16 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Служебният министър Стефан Личев подскочи след публикации, че пернишкият язовир "Студена" отново се източва от ТЕЦ-а и "Стомана Индъстри".

Твърди се, че язовирът е е пълен до 75,5 процента и въпреки това, водата е пусната към дружествата с параф на Стефан Личев.

Било направено така, че да не черпят вода от язовир "Пчелина", тъй като така им излиза по-скъпо.

"Това е груба манипулация, аз не съм направил такова нещо сега. Месечните графици за ползване на водите от комплексните и значими язовири на сайта на МОСВ и ясно показват, че това водовземане за промишлени нужди на „Стомана Индъстри“ АД е разрешено още от началото на тази година от редовното правителство. И съвсем основателно, защото язовирът е в добро състояние, нуждите на Перник са задоволени с питейна вода. В допълнение досега дружеството не е подготвило системите си и не е подало в МОСВ заявление за разрешително за ползване на промишлени води от "Пчелина“, оправда се Стефан Личев.

"Отчитайки състоянието на язовир „Студена“ от началото на годината досега, включително и разрешените от предходното правителство количества, съм преценил да бъдат разрешени количества за промишлени нужди. Затова категорично възразявам срещу внушението, което се прави с израза „вода от язовир „Пчелина“, която излиза доста по-скъпо за тях", обясни Личев, в публикация в сайта на МОСВ.

"Възразявам срещу внушението, че подготвям нова водна криза. Казаното до тук категорично опровергава неверните внушения в публикацията. Възразявам и срещу внушенията в текстовете по темата, че е застрашено осигуряването на питейна вода за Перник и околните селища. Нагнетяването на страх и напрежение сред хората и пряката релация с периода на цитираната „водна криза в Перник“ е изключително некоректно – видно е от данните в месечните графиците за ползване на водите от комплексните и значими язовири", опроверга министърът.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook