Уникални стенописи в средновековни храмове

10/09/2024 09:24 0 Коментирай

Уникални средновековни стенописи са разкрити при разкопките на храм "Света Богородица Животворен източник".

Те са в историческия квартал "Армения" на град Мелник. Църквите там са две - под възрожденската от XIX век има по-стара, от XIII - XIV век. Именно при нейното проучване археолозите са се натъкнали на фрагменти от майсторски изработени стенописи. Под пръстта се показва ликът на Исус Христос със затворени очи, вероятно част от сцена с разпятие според реставраторката Ренета Караманова.

„Тук сме вече трети пореден сезон, проучването е по проект на Националния археологически институт с музей при БАН в партньорство с Археологически музей – Сандански и РИМ – Благоевград, с финансовата подкрепа на МК. Освен стенописите сме открили над 200 находки от камък, керамика и метал", коментира ръководителят на разкопките Методи Златков. Сред находките се открояват два фрагмента от надпис от XIII – XIV в. и частично запазена мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX век, съобщиха от Archaeologia Bulgarica.

Вижда се не само ликът на майсторски изрисувания Исус Христос, но и още един фрагмент от стенопис в момента, в който започна неговото разкриване. До тях са вече реставрираните образи на светци, красили някога по-стария едноапсиден храм от XIII – XIV в. с обща дължина от 17,35 метра. Обектът е близо до пешеходната пътека към Роженския манастир.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook