Упрекнаха местната власт за проваленото саниране

14/01/2024 11:41 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Регионалният министър Андрей Цеков упрекна кметовете за проваленото саниране на сгради.

Конкуренцията е голяма и средствата няма да стигнат за всички кандидатстващи. В същото време жалбите от Сдруженията на собствениците продължават да валят заради мосовото им отхвърляне жот безплатното саниране. В Благоевград към момента те са 17. Има много и от съкооператори в Сандански, ракриха от кабинета на омбудсмана Диана Ковачева.

"Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756. Ясно е, че финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост няма да стигне за всички и в този ред на мисли блоковете са конкуренция един на друг”, посочи министър Цеков в национален ефир. Цеков обясни, че на всяка една сграда се прави енергийно обследване от сертифицирани експерти.

Въз основа на него се издава енергиен сертификат. Максималният брой точки, който здание може да получи, е 140. Предвид се взимат различни показатели – какво е потреблението на енергия към момента, какво би било, ако сградата бъде санирана, какви са вредните емисии, които се отделят и пр.

„Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани”, отбеляза Андрей Цеков. Според него кметове в различни общини щедро са обещавали средства за саниране на блокове.

Омбудсманът Диана Ковачева предлага разглеждане в цялост на постъпилите жалби от собственици, кандидатствали за саниране на сгради. Тя сезира отговорните институции за бум на жалби заради отхвърлени проекти за безплатно саниране на жилища. Гражданите не са съгласни с оценките на предложенията за изпълнение на инвестиция. Те изразяват съмнение за обективността на обследването за енергийната ефективност. Възразяват остро и срещу дисбаланса в одобрените за саниране сгради в общините, в някои от които няма одобрена нито една сграда.

От Камарата на енергийните одитори в България също изразяват съмнения за манипулиране на класирането и настояват за информация относно назначаването на оценителната комисия, броя на оценителите и тяхната компетентност.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook