Уроци по родолюбие в Петрич и Сандански

03/03/2020 18:04 0 Коментирай

Уроци по родолюбие проведоха в Петрич и Сандански.

С думи на признателност и патос за героизма, с памет за славната история и поглед в бъдещето, ученици на IV ОУ "Христо Смирненски" - Петрич представиха музикално-поетична композиция за 142-годишнината от освобождението на България.

Жителите на община Петрич бяха поздравени от кмета Димитър Бръчков, който прикова вниманието върху уроците от родната история, които продължаваме да учим. Цветя и венци положиха на паметника "Загинали за Родината" десетки признателни петричани. 

В Сандански пристигна пътуващо читалище „Бащино огнище“, представящо изложба „Различната България“ и уроци по родолюбие на площад „България“. Санданчани се поклониха пред паметника загиналите за освобождението в центъра на града.

В 18.00 часа се включиха в празничното шествие. След него е концертът на Володя Стоянов.

"В нашата история има страници, които винаги ще изпълват сърцата ни с гордост. Днешната дата е символ на възстановяването на българската държавност след почти половинвековно прекъсване. Ако днес можем да се наречем свободни, това не би било възможно без поколения български просветители, революционери и национални герои – Раковски и Караджата, Ботев и Левски, будителите и възрожденците, строителите на съвременна България. В този ден сме обединени в своята признателност и почит към хилядите руски войни и доброволци от много народи – румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци и други войни, загинали в освободителната за българите Руско-турска война от 1877 – 1878 г. Подвигът им няма да бъде забравен", обърна се към съгражданите си кметът Атанас Стоянов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook