Уволниха служител за обира в Митница-Благоевград

04/06/2020 18:27 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Уволнен заради обира в благоевградската митница заведе дело в съда. Служителят е отстранен от системата след изчезването на около 230 000 лева, 20 килограма бижута и други вещи, конфискувани от нарушители в Югозапада.

Обирът обаче още не е разкрит. И. П. е уволнен заради пропуски в инвентаризацията и документацията на съхраняваните в складовете конфискувани пари и стоки.

Тези административни проблеми били открити след кражбата, когато трябвало да се изясни какво точно е изчезнало и по кои преписки. Служителят обаче обжалва уволнението си в съда, а делото започна преди дни. “Той няма никакво отношение към кражбата, но е следвало някой, така да се каже, да “опере пешкира”, твърди адвокатката му пред 24 часа. Откраднатите пари и накити са били от закритите вече Митница Кулата и Митница Кюстендил, от 2007-ма до  2009 одина, но се съхранявали в Благоевград. Преписките по тяхното изземване са от 1996-та и 1997 година. Валутата е била съхранявана в банка в Сандански до 2011 година и след това е пренесена в митницата в Благоевград.

Защитата на уволнения митничар настоя да бъде представен договор за охраната на Митническо бюро – Благоевград, защото смята, че извършената кражба в склада е заради безотговорност от други служители, свързани с охраната.

Припомняме, неустановените до момента обирджии, са прескочили оградата през нощта на 17 януари, качили са се по външна аварийна стълба, разбили прозорец и влезли в административната сграда. Оттам отишли в склада с веществените доказателства и с ъглошлайф пробили касите. Около 2 часа са работили необезпокоявани и са изнесли валута на обща стойност 230 000 лева.

Имало и фалшиви пари, както и излезли от употреба банкноти. Преди да избягат, пуснали чешмите, запушили сифоните и предизвикали наводнение, за да заличат следите си, а цялата сграда е била подгизнала. Митницата се охранява от СОТ и двама охранители на смяна. Те обаче се черпели за Антоновден. СОТ-ът се е включил 4 пъти след проникването на крадците в Административната сграда, а охраната е дала обратна връзка, че всичко е наред.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook