В благоевградската хазна няма 6000 лева за няколко чешми

27/06/2022 19:13 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Благоевградчани входираха подписка в Общината за неотложен ремонт на няколко чешми в центъра на града. Родители с деца, пенсионери и всички граждани ще бъдат изключително радостни, ако водата потече отново, пишат в групата "За Благоевград".

Подписката се събира от месец май. Днес е внесена в кабинета на кмета.

Неотдавна от управата на града им отговорили, че ремонтът на една чешма варира от 250 до 1500 лева. "Нужна е сума от 6000 лева. Сами преценете много пари ли са това с оглед обществения интерес, който би бил удовлетворен с ремонта на тези чешми. На всеки от нас се е налагало да купи бутилка минерална вода на цена от 1.50 лева. Ако Общината вложи еднократно средства за ремонт, и след това минимални средства за поддръжка, инвестицията би се изплатила многократно дори в рамките на един летен сезон", пресмятат инициаторите.

Те са учудени, че в инвестиционната програма за годината не са заложени "колосалните" 6000 лева и съветват откъде да се намерят парите.

"Общината щяла да потърси финансиране чрез европейски финансови инструменти. Правилно прочетохте - нямаме тази сума и тепърва ще я търсим от Европа. Този отговор обаче не е съвсем коректен. През април тази година кметът Илко Стоянов обяви програмата „Заедно за нашия общ дом“, в която граждани могат да дават предложения как да се подобри градската среда. Тази програма е с бюджет от 200 000 лева. От тези средства при добро желание биха могли да се отделят 5-10 хиляди лева за чешмите - този важен социален, екологичен и икономически проблем, който засяга пряко нас, гражданите", контрират благоевградчани.

Настояват да се оправят тези в района на Градската градина – в центъра на градината до детската площадка, на улица "Христо Татарчев", в посока Съдебната палата и при фонтаните в подлеза. Отчитат, че тази при фонтаните не е в най-добрия си вид, но поне работи.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook