В навечерието на Благовец се сбъдват желания

24/03/2024 18:26 0 Коментирай

В нощта срещу Благовещение стават чудеса. Небето се отваря и всеки, който намисли искрени желания, те ще станат реалност. Няма специално приготовление, важното е думите да бъдат изречени от сърце и да се вярва, че ще се сбъднат. Само хора с чисти сърца и отворени умове, ще бъдат чути и ще им се отвърне подобаващо.

На Благовец, който празнуваме винаги на 25 март, не се работи, тъй като се вярва, че на този ден „дори птичка гнездо не вие“. Вярванията още сочат, че на този ден идва кукувица, която носи блага вест, че пролетта е настъпила. Счита се, че на този ден за народа идва пролетта. На тази дата мечките в гората започват да се размърдват, слизат до реката, за да се изкъпят, а водата след тях става лековита.

На този ден всеки човек следва да излезе сит от дома си и с пара в кесията, за да е през цялата година сит и богат. Иманяри търсят заровени пари срещу празника, а пчеларите отварят своите кошери и пускат пчелите да събират мед. На този ден още се вярва, че всяка отрова уби своята мощ. Не е препоръчително на този ден да се спи до късно, за да не бъде човек закукан от кукувица в леглото, защото ще се разболее.

На Благовец се пробиват и ушите на момичетата за обеци, тъй като се смята, че в този ден всяка рана зараства много бързо. Народното вярване е, че с този ритуал момиченцето се подготвя да се превърне в мома, а след това и в невеста.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook