ВАС реши окончателно за кмета на Благоевград

14/04/2021 15:08 7 Коментирай

Върховен административен съд обяви решението по делото за детрониране на кмета на Благоевград Румен Томов.

Делото приключи на 1 февруари, но бе обявено едва днес. На сайта на ВАС все още не е публикуван пълният текст на решението. Общинската избирателна комисия в Благоевград не е получила съдебното решение, каза председателят Мартин Бусаров. ОИК е страна по делото, тъй като Румен Томов оспорва решение за предсрочно прекратяване на мандата му заради незаличена в срок еднолична фирма.

"Актът, който сме издали, остава в сила за прекратени правомощия", каза Бусаров. До седмица ОИК трябва да сезира ЦИК. Те от своя страна уведомяват президента за насрочване на дата.

Днешното решение на ВАС е подписано от председателя Галина Христова и членовете на състава Пламен Петрунов и Хайгухи Бодикян. За отстраняването на Томов пледира бившият благоевградски прокурор Никола Невенчин.

Припомняме, казусът вече беше веднъж във ВАС. Преди година магистратите потвърдиха решението на Административен съд-Благоевград за връщане на преписката в Общинската избирателна комисия за предсрочно отстраняване на градоначалника, тъй като е нарушил член 41 от ЗМСМА и е положил кметска клетва, а в същото време е фигурирал като едноличен търговец в ТР.

Всичко започна след жалба на бившият кмет Атанас Камбитов поиска прекратяване на пълномощията на Румен Томов заради проблем с една от фирмите му.

Напиши коментар

Коментари

  1. Атанаска -
    Лелее сега като се заредат пак кандидатите да оправат Благоевград Дончо, Калоян, оня дашния Смиленов, па Роска водоноска, един македонист имаше, па боксьорчето, и още куп мераклии та не ми се мисли
  2. О -
    Хора Люде Съграждани днес е голям празник за града ни освободихме се от некадърност посредственост корупция и куп политически помиари.ДА НИ Е ЧЕСТИТ ДЕНЯ
  3. Херо -
    Хайде сега и всички назначени от тоя мухльо заедно с него и вън от Общината
  4. Менчо -
    А леля Злата що кея праим
  5. Тропчо -
    Милевия са от мъка отново ще се наджока и ще напердаши жена му
  6. Хихи -
    Хайде сега и неуспелия кандидат депутат аут и да си ходи на село Пирин
  7. Празников -
    Най после града се освободи от това недоразумение

Социално

новини благоевград facebook