Васил Божков: Кацнах, имам среща с бухалките

25/08/2023 17:36 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

"Кацнах. Имам среща с бухалките", обяви в социалните мрежи издирваният от дълго време бизнесмен Васил Божков. Самолетът е пристигнал от Дубай в България минути след 15.00 часа. Божков веднага е бил задържан на столичното летище и след това закаран за преглед в МВР болница.

От прокуратурата по-късно потвърдиха, че Васил Божков се е явил доброволно пред органите на МВР. Той е бил задържан за 72 часа. От държавното обвинение уточниха, че предстои предявяване на обвинения, както и призоваване на бизнесмена в качеството му на свидетел по друго досъдебно производство.

До 23 август не е имал разрешение от властите в Дубай да напуска страната поради опасения за неговата сигурност. Евентуално след прегледа в МВР болница ще бъде разпитан от прокуратурата, Очаква се той да бъде отведен от екипи на "Гранична полиция", тъй като срещу него ще има наложена мярка за задържане за срок от 72 часа. На място има екипи на Охрана на съдебна власт и полицията.

От държавното обвинение припомниха, че Божков е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 година и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. Това обявиха в края на януари 2020 година главният прокурор Иван Гешев и неговата говорителка Сийка Милева. След това повдигнаха и обвинения за поръчителство на 4 убийства плюс обвинения от Глава първа от Наказателния кодекс - държавен преврат и престъпления срещу Републиката. Накрая прокуратурата закова обвиненията срещу Божков на 20. Междувременно бяха арестувани съдружниците и най-близки съратници на Божков - Георги Попов и Александър Тумпаров, съпругата му Елена Динева, сина му Антон, най-близкия му адвокат Славчо Марков. Всички те по-късно бяха освободени срещу различни големи парични гаранции.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook