Василев с нова заповед за отнетите коли на пияни и дрогирани водачи

27/02/2024 10:19 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Държавни институции, общински администрации и висши учебни заведения ще получават конфискуваните автомобили от пияни и дрогирани шофьори. Заповедта е издадена от финансовия министър Асен Василев. Публикувана е в сайта на министерството.

Вече над 170 автомобила са предадени на НАП за търгуване. Василев се разпорежда създава ред отнетите автомобили да бъдат предоставяни с предимство на държавни ведомства, а чак когато няма интерес към тях, тогава да се предприема продажбата им.

За целта министерства, агенции и комисии, кметове на общини, държавни висши учебни заведения и БАН, трябва да представят пред финансовото министерство мотивирани писмени искания за необходимостта от автомобили. Двете приходни агенции - НАП и Агенция Митници, се задължават два пъти в месеца да подават в МФ справки за конфискувани, отнети и изоставени в полза на държавата коли, като справките са придружени и с необходимите документи. Изискването към автомобилите е да са с регистрации след 1 януари 2010 г., както и да няма пречки да бъдат пуснати в движение по пътищата. Очакванията са колите в добро състояние да останат за държавата като бъдат предоставени на някое ведомство.

Изключение все пак ще има за автомобилите, които са отнети по закона за незаконно придобитото имущество. Те са извън обхвата на заповедта на министъра на финансите, тоест за тях НАП няма да дава справки и те няма да бъдат предоставяни за ползване от държавни ведомства.

НАП и Агенция Митници ще може да организират продажби чрез търгове, едва когато в 6-месечен срок от подаването на информацията за наличните конфискувани автомобили, не е заявен интерес към тях от страна на държавни ведомства. В същото време заявките за автомобили на тези ведомства, които не са могли да бъдат удовлетворени до три месеца от постъпването им, се архивират, се казва в заповедта.

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на главния секретар на Министерство на финансите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook