Важни за благоевградчани решения в Общинския съвет

16/12/2021 15:05 0 Коментирай

Парламентарният председател в Благоевград Радослав Тасков предлага таксите за детските градини и ясли да отпаднат напълно. Това ще се случи във връзка с предложение на кмета относно приемане на драстично завишаване на местните данъци и такси, както и цени на услуги, поискани от кметската администрация.

На заседание утре ще приемат или не, искането на кмета Илко Стоянов искане за вдигане на налозите за смет на благоевградчани с около 200 процента.

На пресконференция днес председателят Радослав Тасков съобщи, че предложенията за промени в размера на местните данъци и такси са няколко.

“Едното предвижда изменение на промила на такса смет за домакинствата, което се изразява в повишаване на този промил. Другото касае имотите на предприятия и фирми, на юридически лица, където имаме намаляване на ставките. Размерът на таксите, които се плащат към детските градини и едно изравняване , което правим в промилите, като община Благоевград определя такса смет за населените места и курорстните зони на територията на общината“.

Общинските съветници ще трябва да дадат своя вот за план-сметка за разходите по дейностите по събиране, извозване и обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места на територията на община Благоевград за 2022 година.

Тасков коментира и въпрос, отправен към него от таксиметрови превозвачи, относно вдигане на патентния данък на 600 лв.
„Искам да успокоя таксиметровия бранш и всички шофьори на таксита, че няма да има увеличени на патента. Таксата остава 300 лева“, категоричен бе председателят на ОбС.

За влизане в дневния ред се очаква да бъдат гласувани шест извънредни точки.

Тасков посочи, че с оглед неговата спешност и неотложност, кметът Стоянов е внесъл предложение, във връзка с определяне на условия, ред и минимални изисквания за сключване на договори за организиране на дейности по събиране, съхраняване и разкомплектоване на излезли от употреба автомобили, повторна употреба, рециклиране и/или оползотворяване на отпадъци от моторни превозни средства на територията на община Благоевград.

Както вече информирахме, създава се ново общинско дружество - "Благоевград проект". Градоначалникът даже си е избрал управител - Юрий Воев, досегашен шеф на "Пазари".

Третото предложение за решение е свикване на извънредно Общо събрание на съдружниците на „Прима Инвест БГ“, насрочено за 20 дукември. Община Благоевград ще бъде представлявана от общинския съветник Евгени Бибов, който ще бъде упълномощен да гласува „Против“, се посочва в предложението.

Внесено е и извънредно предложение във връзка с изхранването на пациентите при престоя им в СБАЛО „Св. Мина“ ЕООД в Благоевград. В него се предлага то да бъде извършвано от Домашен социален патронаж- Благоевград и за сметка на бюджета на община Благоевград.

Още две предложения за промяна са внесени в Общински съвет, които касаят смяната на управителите на две общински дружества: „Паркинги и гаражи“, като в предложението е посочен за нов временно изпълняващ длъжността управител - Ивайло Червилов, а за „Пазари“ ЕООД - Юлиян Иванов.
Местният парламент ще даде своя вот и по предложение на кмета Илко Стоянов, относно вземане на решение за намаляване с 30 % наемните вноски по всички сключени договори за наем, на концесионните плащания по действащите договори за концесия, с изключение на договорите за наем на общински жилища за периода.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook