Вдигат заплати и парични награди на полицаите

29/07/2020 17:35 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Променят разпоредба за ненормирания работен ден на полицаите и пожарникарите. Искането е на депутати от ГЕРБ. Промените се правят, защото в момента полицаите и пожарникарите са с ненормирано работно време. Когато полагат извънреден труд през работни дни, той не им се заплаща, а се компенсира с 12 дни повече платен отпуск. Плаща им се повече, но само, когато работят през почивни или празнични дни.

Ще се извършат корекции в член 187 от Закона за МВР, кодето изрично е посочено, че за държавните служители във ведомството се установява подневно отчитане на работното време. При необходимост обаче те ще изпълняват служебните си задължения и след изтичане на редовното работно време, като се предвижда, че извънредният труд е до 280 часа годишно и се компенсира с допълнително възнаграждение за отработени до 70 часа на тримесечен период. А заплащането за него е с 50 процента увеличение върху основното месечно възнаграждение, сочат вносителите.

Според депутатите от ГЕРБ, ако в МВР получават по-високо заплащане, вместо повече отпуск, ще се повишат качеството на работата и мотивацията. Отпускът, който полицаите са натрупали като компенсация за извънредния си труд, ще се запази, а при напускане – ще се изплаща.

Освен това депутатите предлагат да се вдигнат паричните награди в МВР. Ако в момента при награждаване от министъра, негов заместник и главния секретар на МВР се дават до 200 лева. Настоява се сумата да се увеличи на 250 лева. Отличието, което се дава от местния началник ще достига до 170 лева, а не 120 лева, както е в момента.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Бивш служител -
    Правилно,но е могло с повече да вдигнат заплати,нощни дежурства и награди/особено/на допринасящите,на разкриващите,на работещите качествено и с доказан от управлението и съдилищата ни,успех.

Социално

новини благоевград facebook