ВЕЦ на бивш заместник-министър трови река Струма

15/01/2020 17:58 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

ВЕЦ на бивш зам.-министър на околната среда трови река Струма. За това алармираха от сдружение "Балканка". От неправителствената организация сезираха прокуратурата за състоянието на язовир "Пчелина", твърдят че построеният там ВЕЦ е незаконен.

"Това доведе до унищожаване на река Струма. Тя е в защитена зона "Натура 2000", категоричен е председателят Димитър Куманов.

Според "Балканка", по разрешително за водовземане, му е отдаден целият воден ресурс на язовира и затова от МОСВ не коментират варианта за подаване на вода от "Пчелина" към завод "Стомана", а единствено кметът на Перник Станислав Владимиров говори за тази опция за решаване на водната криза.

"В момента, ако някой друг иска да водовзема от този язовир, това означава да се нарушат вече придобити права по смисъла на Закона за водите, което е невъзможно. Единственият шанс е този ВЕЦ да бъде спрян - като незаконен", заяви Куманов пред БНР. Куманов разкри, че централата изхвърля в река Струма тонове отрови и водата дори не става за промишлени цели.

По казуса с "Пчелина" кметът на село Ковачевци Васил Станимиров заяви, че тръбите, по които минава водопроводът, захранващ от язовир "Пчелина" язовир "Бушляк" и оттам водата се прехвърля до предприятието "Стомана", са извадени незаконно още преди 7 години.

"Тогава съставих комисии и ги изпратих на място - оказа се, че "Напоителни системи" по устна заповед са решили да извадят съоръженията, които захранват част от този водопровод за промишлените нужди на "Стомана", твърди Васил Станимиров.

"Когато се приватизира завод "Стомана", за да е по-угодно на новите собственици, се решава да се подава вода от язовир "Студена, защото тук водата е по-трудна и по-ангажираща. Защото зимните месеци има проблеми с водоснабдяването - това е вода, която замръзва и си иска поддръжка, а това донася по-големи разходи на предприятието", обясни кметът Станимиров.

Той е категоричен, че тези, които са извадили тръбите и са ги нарязали за скрап, трябва да понесат наказателна отговорност.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook