Вечерен час и затягане на ковид мерките в Кюстендил

27/01/2022 10:17 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Областният оперативен щаб в Кюстендил реши въвеждане на извънредни епидемични мерки. Влизат в сила от 28 януари до 18 февруари включително. Предстои одобряването им от РЗИ и Ангел Кунчев.

Щабът гласува онлайн за ротационен принцип на обечение в училищата. Присъствено ще бъдат 50 процента от учениците от 5 до 12 клас. Ежеседмично се връщат в клас, тези, които са били онлайн.

-Присъствено да се обучават учениците от I до IV клас и от V, VII, X и XII клас на 28 януари и за периода от от 7 февруари до 11 февруари.

-Преустановява се присъственият учебен процес за учениците от V, VII, X и XII клас за периода от 14 февруари до 18 февруари.

-Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи, с изключение на: Областните кръгове на националните олимпиади и/или състезания при спазване на определени противоепидемични условия.

-Преустановяват се присъствените групови занятия с деца в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

Забраняват се посещенията на непълнолетни лица в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и други без придружител – родител/настойник или друго лице, полагащо грижи за непълнолетния.

Забраняват се посещенията на непълнолетните след 22.00 часа в питейните и нощни заведения. Ограничение до 50 % в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве, игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, включително и тези към местата за настаняване при спазване на подхода със „Зелен сертификат“.

Забраняват се свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията област Кюстендил, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на област Кюстендил, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

72 362, пълният курс са завършили 34021 лица, поставени бустерни дози са 11673. Относно заболелият медицински персонал в областта към вчерашна дата: има двама заболели лекари и една медицинска сестра. Той представи данни за свободните легла за неусложнени пациенти и за интензивно лечение.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook