Великденските пости са най-строги, яде се риба само два пъти

15/03/2021 08:51 0 Коментирай

Започнаха постите за Възкресение. 40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Великденските пости са най-строги и най-продължителни.

През 40-дневния пост в чест на Христос, хората могат да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.

Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

През целия пост риба се разрешена два пъти - на Благовещение, ако не се пада през Страстната седмица, както и на Връбница.

По време на Страстна седмица - от понеделник до събота включително, постът е строг. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Съботата от шестата седмица - Лазаровден, на Великия пост е посветена на възкресението на Лазар. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот. Шестата неделя - Цветница или Връбница, е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "преддверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook