Високосният ден бе почетен и от "Гугъл"

29/02/2024 09:11 0 Коментирай

Четвъртък - 29 февруари, е високосен ден, който се случва през четири години. Слънчевата година е дълга приблизително 365,2422 дни. Нито един календар, съставен от цели дни, не може да се равнява на това число и простото пренебрегване на привидно малката част създава много по-голям проблем, отколкото може да се предположи.

Хората отдавна са организирали живота си в съответствие с това, което са наблюдавали на небето. Древните египтяни са засаждали реколтата си всяка година в нощта, когато най-ярката нощна звезда е изчезвала, а историците в Древна Гърция и Рим също са разчитали на положението на звездите, за да закрепят събитията във времето. Религиозните водачи са очаквали празничните дни да съвпадат с определени сезони и лунни фази.

И "Гугъл" отбеляза високосната 2024 година. Припомниха се факти през вековете. При Гай Юлий Цезар разминаването в римския календар с астрономическия вече било три месеца. Той се опрял на египетските знания и направил първата реформа останала в историята като Юлиянски календар.

Векове по-късно папа Грегорий реформирал Юлианския календар и днес използваме Грегориански календар. Средно на 100 години високосната година бива пропусната заради съгласуването на календара с пролетното равноденствие на тропическата година. Най-дългият период между две високосни години е бил 8 години и се е разпростирал между 1896 - 1904 година. В китайския и в еврейския календар се вмъква по един допълнителен месец, посочиха от световната компания "Гугъл". Честит рожден ден на празнуващите през четири години!

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook