Вкараха в ареста висш магистрат

06/02/2023 13:37 0 Коментирай
Красимир Георгиев Красимир Георгиев

Арестуван е бивш член на Висшия съдебен съвет, свързан с "кадровика" в системата Красьо черния. Предстои да се разгледа европейска заповед, пристигнала у нас от Австрия.

Иван Димов е бил задържан по обвинение за пране на пари. Белезниците щракнали и за банкови преводи в расмер на 170 000 евро.

Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска от съда Димов да остане в ареста, докато магистратите не се произнесат по искането на Австрия. Това каза пред медиите Галина Андреева - говорител и зам.-шеф на държавното обвинение.

Според искането на австрийстите власти, престъплението е извършено в периода март-май 2022 година. Прокурор Андреева обясни, че производствата по европейски заповеди за арест се развиват в рамките на 7-14 дни. Има вариант и исканото лице само́ да се съгласи да бъде предадено.

В момента Иван Димов е Председател на Международния арбитражен съд при Сдружение "Алианс за правно взаимодействие". Освен член на ВСС, той е бил военен съдия, депутат от ОДС и председател на Окръжния съд в Сливен.

Като член на ВСС Димов ще бъде запомнен със скандала "Красьо черния" - Красимир Георгиев от Плевен. Той кадрувал в съдебната система. Уреждал кандидати за шефове в системата, че може да им осигури избиране срещу 200 000 евро, тъй като имал списък с до 13 членове на ВСС, които можел да купи, припомни 24 часа.

Иван Димов заяви тогава, че не разбира защо да е укоримо да общуваш с Красимир Георгиев. Последва дисциплинарното му уволнение.

Министри, депутати и магистрати се обаждат във ВСС, за да лобират за назначаването на някои съдии и прокурори. Това признание направи Иван Димов, разпитан като свидетел по делото за лъжесвидетелстване срещу Красимир Георгиев през април 2011 г. Преди това Димов никога не се е оплаквал от натиск.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook