Вода в храм на Свети Теодор лекува очите

17/02/2024 09:54 0 Коментирай

Средновековната църква, носеща името на Свети Теодор в Добърско, чества храмов празник. Светецът се почита от православни и католици.

Храмът на Теодор Тирон и Теодор Стратилат е построен през 1614 година в разложкото село Добърско. Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата. 

Църквата е наполовина в земята, без купол и камбанария, със съвсем мънички прозорчета, чудната църква в Добърско в Разложката котловина е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас. През вековете тя се е превърнала в богато изрисувана непристъпна крепост на християнството и българския дух.

Едно от изображенията е пряко свързано с църквата в Добърско и представя чудото на Исус Христос с изцелението на слепия по рождение. Под църквата и до днес извира аязмо - свещено кладенче, чиято вода помага, най-вече за очите. Много хора намират облекчение и се връщат отново заради водата.

По нетрадиционен начин е изографисано и Възкресение Христово – след възкръсването си Исус слиза в ада, за да може да освободи мъртвите от техните грехове. Стъпил е върху дървен кръст и черно тяло отдолу, което изобразява дявола. Символизира побеждаването на доброто над злото. Овалната форма с лъчие отстрани днес специалистите сравняват с космическа капсула.

Църквата никога не е опожарявана или събаряна. Върху 160 квадратни метра в храма са изографисани 460 изображения, като 30 от тях са на жени светици. Обикновено в църквите се изографисват от 4 до 7 жени. Имената на всички светици се разчитат спокойно, защото са изписани на старобългарски черковен език, а не на задължителния за този период старогръцки.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook