Водата на перничани е източвана за Радомир

30/11/2019 17:29 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Направиха извънредна проверка за отклоненията на вода от язовир "Студена".

От МОСВ информираха, че при оглед на водоизточник "Врелото", захранващ язовира, е установено, че водата постъпва в шахта и посредством тръба, отива в помпена станция „Крапец“, която водоснабдява Радомир.

Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. По време на проверката, е доказано, че станцията не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир „Студена“.

Контролиращите са получили информация на място от дежурния на помпената станция, че работата й е била преустановена едва на 28 ноември. Това съвпада и с изпратената от ВиК-Перник справка за по-голям приток на 28.11.2019 г. от посочвания до този момент към язовир „Студена“.

Проверка доказва още, че ВЕЦ „Студена“, стопанисван от ВиК, също не работи.

За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира е установено, че отчитането на водно количество до 24.11.2019 г. се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва. МОСВ не е уведомено за демонтирането на разходомерното устройство, което отчита ползваните от язовира води. Установено е, че савакът през който се подават води за двете промишлени предприятия в Перник „Стомана индъстри“ и „Топлофикация-Перник“ е затворен и запечатан с хартиена лепенка на ВиК и в момента на проверката не се подава вода за промишлени нужди.

Изискана е информация от електроразпределителното дружество за електрическа енергия, ползвана от Помпена станция „Крапец“, за да се установи по безспорен начин какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир „Студена“.

Ще бъде изискана и справка за помпената станция, която взима вода за водоизточник „Сиреняците“, за да се установи дали същата е работила и дали е било необходимо включване на водовземане „Врелото,“ имайки предвид че дружеството има разрешителни за питейни води за град Радомир от подземни води.

Извършва се и пълен преглед на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са ползвали последните 6 месеца и дали е имало нужда за допълване.

Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за установяване дали помпена станция „Крапец“ е работила в извън авариен режим.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook