Втори протест срещу фотоволтаичен парк и сеч на 300 декара гора

11/11/2023 16:17 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Втори протест се организира заради застрояване на фотоволтаичен парк, което води до изсичане на близо 300 декара горски масиви.

Инвестиционното намерение е на столична фирма, в което до скоро е била сестрата на общинар в Петрич. Проектът за парк в село Старчево е одобрен от кметския екип в южния град прези месеци. Инввеститор е дружеството "Тринити Инвест Мениджмънт". В търговския регистър като управител е посочен Юлиян Кирилов Личев.

Преди два дни старчевци излязоха на мирен протест в защита на гората. Опасяват се, че поголовната сеч ще доведе до екологична катастрофа и мощни наводнения през дъждовните месеци. Жителите бяха подкрепени и от селския управник. Подготвят се за пореден бунт, чакат само да встъпи новата власт, съобщиха за Еновина. Новите съветници и кметът Бръчков ще положат клетва на 14 ноември. Замествалите градоначалика по време на предизборната кампания  коментираха, че проектът е все още в начален стадий. Не било предвидено изсичане на 295 декара гори. Заместничката на Бръчков заяви, че ще се организира среща в присъствието на инвеститора, който да обясни какво е предвидено за фотоволтаичния парк в Старчево. 

Любопитна подробност е, че всички документални и съгласувателни процедури, разрешителни, осигуряване на достъп, строителство на трафопост и изграждане на трасето на парка, са за сметка на Община-Петрич. Дружеството ще е концесионер. Изчислява се над милион и половина лева годишна печалба.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook