Въведоха локдаун

03/11/2021 17:54 0 Коментирай

Разпоредиха нови огрничителни мерки заради коронавируса. Влизат в сила от утре със заповед на министър Стойчо Кацаров. Локдаунът е до 30 ноември.

Спира се плановият прием и плановите операции в лечебните заведения в цялата страна.

Забраняват се всички масови мероприятия, групови занятия, затварят кина, театри, спортни зали, фитнеси, езикови центрове.

Спира се провеждането на колективни спортове на закрито с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели. Спортните състезания ще са без публика. Затварят се ресторанти и големи търговски центрове. Тези мерки не важат, когато 100 процента от персонала и посетителите имат зелен сертификат.

На всички пазари трябва да бъде въведено еднопосочно движение. Работодателите трябва да осигурят дистанционна работа на поне половината от персонала си.

Изключение от забраната за планови операции се допуска за трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на пациенти с онкозаболявания, асистирана репродукция и раждания, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

По този начин от една страна ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19, се сочи в заповедта.

В същата заповед изчерпателно са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за „зелен сертификат“. За всеки от документите е посочен и срок на валидност.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook