Възстановяват детски лагер в Синаница

19/10/2023 09:07 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Възстановяват сграда, събирала преди години на лагер ученици в живописна местносност. Подсигурени са пари за основен ремонт в местността "Върбите" над Синаница.

Община Кресна ще инвестира 1 000 000 лева в сградата на лагера, за да заработи целогодишно като детска Арт-академия и център за отдих. Изготвеният и вече подаден проект по Програмата за трансгранично сътрудничество с република Северна Македония включва цялостна реконструкция и рехабилитация на съществуваща двуетажна сграда.

Ще има ново вътрешно-архитектурно решение с обособяване на санитарни възли във всяка стая. Предвидено е цялостно саниране на сградата и въвеждане на мерки за енергийна ефективност – външна и вътрешна изолация, подмяна на дограма, нови подови настилки, вътрешна мазилка на стени и тавани, ремонт на покрив. Ще се инсталират ВЕИ за производство на електрическа енергия за собствени нужди с батерии за съхранение на произвежданата електроенергия.

Ще се направи енергоспестяващо осветление в сградата и дворните площи, а също и достъп до сградата за пешеходци, транспортни средства и хора в неравностойно положение. Планува се стартирането на множество детски школи, а освен това ще се провеждат пленери с местно, регионално и национално значение.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook