Взломиха храм, издирват крадците

18/12/2023 10:19 0 Коментирай

Храм "Света Марина" е разбит и ограбен за трети път, алармира свещеникът Тодор Николов. Неустановени към момента крадци са опитали първо да разбият вратата, а след това са прозореца на църквата в Сатовча. Задигнали са кутията за дарения.

Преди две години вандали са повредили с кирка вратата на църквата, за да вземат парите от кутията за дарения. През миналата година отново е имало посегателство, разбиване на храма, разказа отец Тодор. След втория опит, църковното настоятелство и хора от селото са решили да поставят камери за видеонаблюдение. Сега, за трети път, са се опитали да разбият вратата, отпред са изкъртили, отстрани касата е разбита, катинарът е срязан и най-голямото като вандалщина. Измъкнали са целия прозорец с касата и оттам са влезли в храма. „За нас щетите по храма са много по-големи“, отколкото откраднатите от миряни дарения. Средствата се превеждат по банкова сметка, в храма никога няма много пари" разкри свещеникът пред БТА. За посегателството е сигнализирал човек от селото, е видял, че има прозорец на земята около църквата. Човекът е помислил, че се прави ремонт, но когато отишъл и видял, че вратата е разбита и прозорецът е изкъртен, е сигнализирал църковното настоятелство, а оттам са уведомени и органите на реда. Отец Тодор изрази надежда, че крадците ще бъдат заловени благодарение на видеонаблюдението, защото преди да влязат в двора на храма и да забележат камерите, те са били без маски.

До момента щетите от посегателствата са възстановени с дарения на хора от цялото село, с техен труд и с помощта на Неврокопска света митрополия и Община Сатовча в лицето на кмета Арбен Мименов, разказа отец Тодор. Тази година с благословението на Неврокопския митрополит Серафим започнахме инициатива да реставрираме отвътре храма, посочи свещеникът. В това се включиха много хора – както християни, така и мюсюлмани, каза още той и допълни, че хората в Сатовча са задружни и за всяко дело си помагат.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook