Югозападен фермер обещава 1200 лева заплата

04/04/2020 12:02 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

7138 души са регистрирани н петък в Бюрата по труда. Около 5 000 от тях са посочили, че тяхната регистрация е свързана косвено или пряко с кризата покрай епидемията от коронавирус. Общо безработните у нас са 236 000 души, сочат от Агенциата по заетостта.

Както вече информирахме Благоевград, Дупница, Разлог и Перник са сред градовете с повишена безработица.

Междувременно, от Асоциацията на земеделските производители настояха всички безработни заради кризата да бъдат задължени да работят в селското стопанство. Земеделците твърдят, че винаги имат нужда от още работна ръка.

"Така или иначе тези хора, регистрирайки се на борсата, имат право на обезщетение и те ще получават доста време средства. Ние предлагаме да бъдат задължени, хората, които са в работоспособна възраст, да полагат и усилия в селското стопанство“, посочва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов пред Нова. По думите му в бранша имат нужда и от квалифицирана, и от неквалифицирана работна ръка. „Ние сме прага на нов сезон, така че ще имаме нужда от доста хора, за които не е необходимо да бъдат строго профилирани или да бъдат много квалифицирани“, каза той.

„Толкова много работници се прибраха, слушам по телевизията, около 120 000, които са били навън. Поне една трета от тях са били в селското стопанство“, коментира и Димитър Димитров, собственик на кравеферма край Перник. По думите му в момента фермата му има 155 дойни крави, а по принцип са около 450. "Имаме нужда от помощ, много трудно се намират работници“, казва той.

От земеделското министерство вече са внесли проект за промяна в Кодекса на труда, с който да се въведе трудов договор за краткотрайна сезонна работа в земеделския сектор по време на извънредното положение. А в кравефермата край Перник вече обмислят какви ще са възнагражденията за новите им служители. „Говорим за 800-1000-1200 лева, но повече не може“, казва Димитър Димитров.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook