Югозападни магистрати на мълчалив протест

29/04/2021 12:42 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Прокурори и следователи от Благоевград, Кюстендил се включиха в мълчалив протест в защита на съдебната власт.

Те излязоха пред сградите на Темида и изразиха позицията си срещу готвеното закриване на Специализираните прокуратура и съд.

Държавните обвинители не са съгласни с внесените и вече приети на първо четене от правната комисия промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Те предвиждат закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата. Ще уведомят европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото в Република България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред.

"Идеите за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и възстановяване на така наречена Живкова конституция от 1971 година, могат да бъдат в интерес само и единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди национални интереси", се сочи в позиция, подкрепена лично от главния прокурор Иван Гешев.

"Както всеки български гражданин, най-вече ние, сме длъжни да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата на съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите. Това са едни от основните ценности, върху които е изграден Европейския съюз, а и всяка демократична държава", сочат прокурорите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook