Юрист разкри финансова афера в Община - Благоевград

24/07/2024 17:19 1 Коментирай

Благоевградски адвокат разкри как се харчат публични средства в особено големи размери от кметския екип в Благоевград. Данните са придобити от юриста Георги Чорбаджийски по Закона за достъп до обществена информиция, обяви самият той. Към 30 юни тази година има сключени консултантски договори и изплатени на външни специалисти над 700 000 лева. Има и експерти, получили само за един астрономически час 120 лева.

"С любезното съдействие на Община - Благоевград, ми бяха предоставени данни за една липсваща в отчета на кмета методи Байкушев и спестена незнайно защо информация, за това как се харчат общински пари за външни консултанти и експерти. Трябва да знаете, че към 30.06.2024 год., Община Благоевград има сключени договори с външни консултанти за сумата от 570 000 / петстотин и седемдесет хиляди лева/. Отделно от това има сключени и няколко договора за почасово правно обслужване в размер на 120 лв за час. Като прибавим и тази сума, ще разберем, че общината харчи близо 700 000 / седемстотин хиляди / лв., от нашите пари за външни консултанти. В това няма нищо лошо, особено ако консултантите си вършат работата, за която са наети", публикува Георги Чорбаджийски.

Публикуваме данните без редакторска намеса:

"На фона на тази немалка сума се оформят няколко въпроса, на които не мога да намеря отговор:

- Защо Община Благоевград е подписала едногодишни договори с 4 инженери, подпомагащи дейността на отдел ИПКС, всеки един с месечна заплата от 500 лв., при наличието на цяла дирекция Инвестиционна дейност, ръководена от новоназначен без конкурс директор?

- Защо община Благоевград е наела 7 консултанти по европроекти, с месечни възнаграждения от 2000 до 8000 лв., при наличие на дирекция Европейски проекти и програми?

- Защо община Благоевград е подписала договор с Консултант–ПР-експерт за консултации и управление на информацията, свързана с публичния имидж на Община Благоевград и допринасящ за поддържане на добрата комуникация с гражданите и организациите – с месечна заплата от 4000 лева, едногодишен договор, при все че Кметът се къпе в народната любов?

- Защо Община Благоевград е наела 2 консултанти със заплащане по 120 лв. на час /за 1 година/ за предоставяне на писмени и устни правни съвети и консултации по вещно право, устройство на територията, кадастъра, земеделските земи и гори и в областта на обществените поръчки, при назначени 13 щатни бройки юрисконсулти в два отдела „Правно-нормативно обслужване“ и „Обществени поръчки“, да не забравяме и Кметът който също е юрист?

- Защо община Благоевград е сключила договор с Консултант за скромната сума от 146 000 лева за разработване на документи и техническо задание по проект „Техническа помощ за инвестиции в Зоопарк Благоевград“, при наличието на 200 общински служители?

- Защо община Благоевград е сключила договор с Консултант за сумата от 119 760,00 лв., за Консултации, свързани с подготовката на проекти, подкрепени от Европейските структурни и инвестиционни фондове, Норвежкия финансов механизъм, програмите за териториално сътрудничество, Националния план за възстановяване и устойчивост и други източници на финансиране от Рамково споразумение, при наличието на цял отдел „Евро интеграция“?
- Защо община Благоевград е сключила договор с Консултант за сумата от 35 940 лв.

- За Услуги и дейности свързани с: подпомагане на Община Благоевград при подготовката на необходимата документация за учредяване на ново търговско дружество, съдействие при структуриране на новото дружество за третиране на отпадъците, експлоатация и поддръжка на Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци; при наличието на отдели Екология и отдел Правен в Община Благоевград, всеки с численост повече от 10 души?

- Ако това е така, защо хрантутим армия от 200 човека общински служители, които според общинското ръководство не разполагат с необходимите знания и умения да вършат работата, за която са наети. Не е ли по -добре да „закрием“ Общината.

- И следващият път, когато Кметът Ви каже, че общината няма пари и трябва да теглим поредния многомилионен кредит или за пореден път да вдигне данъците – не му вярвайте, защото истината е друга", коментира адвокат Чорбаджийски и приложи част от финансовите справки: 

Напиши коментар

Коментари

  1. Жаба -
    Оти ги ручахме жабетата? Май и имаме повече!

Социално

новини благоевград facebook