ЮЗДП - Благоевград следи с фоторегистър трафика на дървесина

18/01/2021 15:05 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

С нов софтуер горските отчитат транспортирането на дървесина в Югозапада. Целта на фоторегистъра е превенция и предотвратяване на некоректната оценка и неправилно отразяване на количествата превозвани дърва и трупи, информираха от ЮЗДП-Благоевград.

Първи тестове вече са започнати от горските служители в Симитли, Благоевград, Перник, Самоков, Тетевен и Ловеч.

След успешно приключване на тестовете системата ще бъде въведена във всички 38 поделения на ЮЗДП и ще даде възможност на заинтересованите лица да правят справки и да подават сигнали.

Основните функции на системата са фоторегистрация на превозните средства при издаване на превозен билет за транспорт на дървесина, бързи справки във фото-регистъра, както и автоматизирани проверки по снимки на камиони, направени с телефон. Фото-регистрацията позволява поддържането на голяма база данни със снимков материал за всеки един камион с дървесина, който тръгва от гората с редовен превозен билет, както и съпоставяне на снимките и данните за отделните курсове на автомобила.

Освен текущото автоматично разчитане на регистрационните номера на превозните средства, на следващ етап ще бъде създадена и функционалност за автоматично определяне на обема на транспортираната дървесина.

Софтуерът е разработен от частната фирма ICDSoft като дарение в полза на ЮЗДП-Благоевград и е част от съвместната инициатива на двете организации за подобряване на контрола и гарантиране на пълна отчетност за дървесината, добивана и транспортирана от държавните гори.

Ползването на системата се осъществява чрез служебния уеб-сайт http://fotoregister.uzdp.bg,

Напиши коментар

Коментари

  1. Азсъм -
    Звучи надеждно сега дървената мафия ще надуе цените и горските ще имат причина за да събират такса спокойствие

Социално

новини благоевград facebook