ЮЗУ - Благоевград на 45

06/10/2021 15:13 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Югозападният университет „Неофит Рилски“ отбелязва 45 години от откриването.

Юбилейната програма включва множество тържества - международни научни конференции, кръгла маса, национален студентски фестивал на изкуствата, изложби и др. Събитията се организират от 9-те факултета на университета.

На 7 октомври в 10.00 часа в Университетския център „Бачиново“ ще бъде открита и XХХ Юбилейна международна научна конференция за студенти и млади учени, организирана от Техническия факултет.

Югозападният университет започва историята си като филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През учебната 1976/1977 година са приети първите 200 студенти в специалностите „Педагогика за подготовка на детски учители“ и „Педагогика за подготовка на начални учители“.
През 1983 година филиалът е преобразуван в самостоятелен Висш педагогически институт. С течение на времето той набира опит, търси свой облик и път в подготовката на педагогическите кадри.

Висшият педагогически институт „Неофит Рилски” е преобразуван в университет с решение на Народното събрание през 1995 година.
Днес Югозападният университет „Неофит Рилски“ е сред водещите класически университети в страната. Със своята 45-годишна история той получи своето достойно място в научното и образователно пространство на Югоизточна Европа.

Университетът обучава студенти в 75 бакалавърски и магистърски програми след средно образование, 121 магистърски програми след завършено висше образование и 84 докторски програми. Обучението се провежда в 30 професионални направления в областта на хуманитарните, техническите, природните, управленските, социалните, педагогическите, правните и икономическите науки, изкуствата, здравните грижи, общественото здраве и спорта, сигурността и отбраната и др. По този показател университетът е на първо място в страната.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook