За чист въздух в Благоевград: Велосипеди и придвижване пеш

26/07/2021 18:13 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Среднодневната норма за фини прахови частици във въздуха над Благоевград е превишена 48 пъти, при допустимо превишаване максимум 35 пъти. Данните бяха обявени на среща в Общината, инициирана от сдружението "Благоевград диша". Превишените норми, при това без наличието на индустриални предприятия в града, касаят миналата година. За тази година няма данни.

В прессъобщението от Общината не се цитират данни за източника на замърсяване - Био ТЕЦ "Рубин". Коминът на предприятието, провокирал няколко протеста и прокурорска проверка, явно не е на дневен ред.

Според общинарите замърсяването идва главно от старите автомобили, горенето на боклуци и нискокачествено гориво, от строителни дейности и неасфалтирани улици. На срещата с кмета Илко Стоянов е обещано да се поведе битка за по-чист въздух. Договорено е извършването на анализ на източниците на замърсяване на въздуха в община Благоевград.

Ще се създаде Програмен съвет за оценка и управление на КАВ към Общината с участието на заинтересовани граждани и организации.

Ще се преработи Планът за интегрирано управление на община Благоевград (ПИРО), така че в него да бъдат заложени и конкретни мерки за изпълнение на програмата за качеството на атмосферния въздух.

Предстои разработването на нова транспортна схема в града, която да стимулира ползването на обществен транспорт, велосипеди и придвижване пеш, за да се намали струпването на автомобили в централната градска част, в зелените площи и по тротоарите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook