Забраниха бездимните цигари

22/11/2023 15:08 0 Коментирай

Забраняват продажбата на ароматизирани бездимни цигари по настояване на депутатите.

Нагреваемите тютюневи изделия, които в последно време заливат пазара у нас, се спират. Забраната влиза в сила от 1 януари 2024 година. Промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия гласува парламентът на първо четене. 

Текстът гласи: "Забранява се продажбата на нагреваеми тютюневи с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като например филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус или на интензитета на техния дим", гласи текстът на законопроекта. Прецизират се и изискванията относно етикетиране на тютюневи изделия - на всяка опаковка на нагреваема цигара трябва се постави предупреждение: "Пушенето убива", както и други информационни и здравни съобщения, които предупреждават за вредния ефект от тези изделия.

Според вносителите на законопроекта, промемите са необходими, за да се намали привлекателността на тютюневите изделия и да се повиши информираността относно риска от тяхната употреба. Предвидено е контролът по отношение на безопасността при внос на тютюневи и свързани с тях изделия да се извършва от Комисията за защита на потребителите.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook