Забраниха фермерски пазари заради птичи грип

09/05/2024 16:04 0 Коментирай

Епизоотичната комисия предприе спешни мерки заради инфлуенца по птиците.

Поради усложнената обстановка и възникналите огнища, Комисията в Кюстендил прие превантивни мерки срещу разпространението на болестта по птиците. Задължиха кметовете на общини да информират местните жители за епизоотична обстановка. Забранява се провеждане на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията в областта.

Местните управници, със съдействието на органите на МВР, трябва да контролират за спазване на наложената забрана.

Освен това са длъжни да информират, тези които отглеждат домашни и декоративни птици:

- да не допускат излизането на птиците извън помещенията за отглеждане.

- да хранят птиците в помещенията за отглеждане, като по този начин не допускат контакт с птици, живеещи в дивата природа.

- да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците.

- да уведомят незабавно кмета на населеното място при съмнение за заболяване или смъртност при птиците, или на телефони: 078550630; 078550631; 078550634; 0882469006.

От ОДБХ информираха Комисията, че на територията на област Кюстендил са регистрирани 10 животновъдни обекта – индустриални ферми за кокошки – носачки. През месец април фермите са инспектирани от ОДБХ - Кюстендил по отношение на изискванията за биосигурност на обектите. На собствениците са връчени предписания, съдържащи указания, дадени от изпълнителния директор на БАБХ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook