Забраниха пазарите за животни в Пиринско

07/08/2024 07:53 0 Коментирай

Епизоотичната комисия в Пиринско предприе мерки за предотвратяване на зараза по дребните преживни животни с Африканска чума.

За момента няма засечени случаи в Югозападна България, отчете директорът на ОБДХ Калина Милушева. Опасността идва от Гърция, където има множество огнища на болестта. Милушева предлага в районите на ГКПП Златарево и Кулата да бъдат поставени информационни табели, че шофьорите задължително трябва да преминават през конкретно определено място за дезинфекция със скорост не по-голяма от 5 километра в час.

По време на заседанието, комисията единодушно прие няколко забрани. Забранява се провеждането на пазари, изложби и други събирания на животни, до второ нареждане. Предвиждането на овце и кози на територията на страната за клане, да се осъществява само след извършен клиничен преглед, за който се съставя Контролен лист-образец ЗХОЖ-168 и копие от същия придружава ветеринарномедицинското свидетелство.

Пробите се взимат и изпращат за изследване от регистрирания ветеринарен лекар /РВЛ/, обслужващ животновъдния обект, като броя им се определя съгласно таблица при 95% достоверност и 10% разпространение на заболяването и са за сметка на собствениците на животните. Пробите за вирусологично изследване се вземат във вакутейнери за цяла кръв.

При извършена проверка на автомобил на граничните пунктове и установяване на животни, без доказан произход и относимите документи, доказващи го, същите служители, трябва незабавно да се свържат с представител на ОДБХ-Благоевград на тел. 0889-717164.

Кметовете на общини на територията на област Благоевград да проведат заседания на общинските епизоотични комисии, като приложат мерките, приети от Областната епизоотична комисия.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook