Задържаха протестър срещу консулството на Сърбия в Благоевград

19/05/2023 13:27 1 Коментирай
Митко Солаков, бнр Митко Солаков, бнр

Полицаи задържаха протестиращ на площада в Благоевград заради откриването на почетно консулство на Сърбия в града. Той издигна плакат срещу българската политика относно сръбската дърва. Надписът бе насочен и към президента Радев.

Въпреки конфузния инцидент, церемонията по откриването днес, все пак се състоя. Важен гост бе посланикът на Сърбия у нас Желко Йович. Лентата прерязаха той, утвърденият за почетен консул Митко Солаков и градската управа, начело с кмета Илко Стоянов. То е ситуирано на партера в общинската зала "22 септември".

"Ролята на почетното консулство е да укрепи, да засили, разшири и задълбочи връзките между две държави и два народа, преди всичко в културата и икономиката, а когато са добри връзките там, то и политиката върви добре, каза пред медиите в Благоевград Желко Йович. Той посочи, че с добра реклама е възможно повече сръбски младежи да продължават обучението си в Благоевград. За мен като баща е по-добре детето да получи качествено образование в България, отколкото да речем в Германия, защото тук са братя, няма езикова бариера, когато говорим на сръбски, а вие на български, се разбираме напълно, отношенията са братски, каза Желко Йович.

Припомняме, че преди дни срещ консулството се обявиха евродепутатът Ангел Джамбазки и съпартийците му от ВМРО. Смятат, че ще се използва за враждебни действия и подривна дейност. "Сърбия е наследник на кръвожадната Югославия, която проведе безжалостна македонизация в така наречената Социалистическа република Македония. Освен това в последните години по никакъв начин не можем да наречем сръбската държава добросъседска или приятелска", сочи Джамбазки. Той изразява загриженост относно Митко Солаков, който е назначен като консул в Благоевград, но в същото време изпълнява длъжността на почетен консул и на Казахстан. Държава, отново силно обвързана с Руската федерация. В същото време, съпругата на Солаков, Анастасия Солакова, е почетен консул на Сърбия в Пловдив от месец юли 2020 година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Koko -
    Поздравления за протестиращия! Не е мястото на такова консулство в Благоевград. Пиринска Македония няма никакви активни икономически връзки със Сърбия, нито има сръбски граждани или компании тук, за да смисъл такова консулство. Сръбският интерес да държи Република Северна Македония далеч от България и Европейския съюз не бива да се подценява.

Социално

новини благоевград facebook