Залпове в Пирин за легендарен войвода

05/09/2021 15:13 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Залпове ехтяха в Пирин в чест на легедарния войвода Тодор Александров. Млади членове на ВМРО положиха клетва над кама, револвер и Евангелието в село Сугарево, над Мелник, където е погребан Стариот.

На поклонението за 97 години от убийството на Тодор Александров, дойдоха внукът му, наследници на родовете от Македония Райна Дрангова, Елисавета Шапкарева и родолъбиви българи от региона.

"Продължаваме битката за българщината, Македония и традиционното българско семейство. Ние не служим на Брюксел. Служим единствено на българския народ по примера на Тодор Александров", изтъкна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който бе придружен от евродепутата Ангел Джамбазки и кметът на Сандански Атанас Стоянов.

"През 1924 година над с. Сугарево е погребан тогавашният вожд на ВМРО Тодор Александров. Дори неговите убийци не са предполагали какво ще се случи, не гнева на ВМРО, а това, че смъртта му ще го издигне в култ за цялото българско племе", подчерта Джамбазки.

От ВМРО припомниха, че Тодор Александров е от малкото герои, за когото 20 години след смъртта му британската енциклопедия пише „Некоронования крал на българите в Македония“.

"Тази местност остава свещено място за всеки един българин, който милее за нацията и българите от Македония. И тогава, и днес оставени под режим, който смачква съзнанието им. След 1944 година името на Тодор Александров беше забранявано. Някога пишеха за него, че е великобългарски шовинист и такива глупости. А няколко изчадия му събориха гроба", гневи се Каракачанов.

През 1986 година група студенти дошли в Сугарево и намерили гроба на Тодор Александров. Имало само надпис с именото, издълбан с пирон. Организацията в Сандански възстановила лобното място със собствени средства и усилия.

Припомняме, Тодор Александров е син на учители, а и той учител. Имал е възможности за нормален живот извън турската власт и робството, можел да учи в чужбина или България, да печели добри пари или да забрави къде е родината му. Той избрал да е учител по селата, за да може със собствените си усилия да помага на събудилите се българи в Македония да воюват за своята свобода. Той възражда организацията и намира смъртта си в борбата.

"В историята тиранин и владетели заминават, но българите оцеляват 1400 години, защото се борят. Трябва борба, а не да се чака някой нещо да промени и ние да се възползваме от това. Силната организация се познава в такива трудни времена. Ние трябва да сме наясно дали ще се борим или не. Няма за какво да се срамуваме, не сме ничии слуги. Служили сме на идеята за свободата и правата на българите навсякъде, където те се намират и са в опасност", изтъкна Красимир Каракачанов днес.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook