Зам.-министър разгледа елекробусите в Благоевград

04/09/2023 15:08 0 Коментирай

На площада пред сградата на Общината в Благоевград подредиха електробусите, закупени по проект за зелена среда. На представянето им присъства заместник-министър Ангелина Бонева. Проектът е с бюджет от 5 621 413 лева, от които 4 343 026 лева да безвъзмездна финансова помощ и 1 278 388 лева са собствен принос на Община Благоевград. Непосредствено след официалната церемония бе направена и демонстрационна обиколка с превозните средства, които ще обслужват линията, обхващаща кв. „Грамада“, автогарата и гарата, улица „Джеймс Баучер“ и „Плажа“. Изградени и три двойни зарядни станции.

Електробусите са оборудвани с таблети, които дават пълна техническа информация, в това число за нивото на батерията на електромобила, оставащия пробег. Чрез таблетите може да бъде управлявана и температурата в купето за максимален комфорт на пътниците. Оборудвани са с камери. Три от тях са монтирани в самия автобус, а другата позволява на шофьора да се информира за движението при заден ход. Имат и специални бутони, чрез които пътниците могат да сигнализират за намерението си да спрат на определена спирка. Снабдени са и вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и т.н.

В превозните средства има и обособени места за трудноподвижни хора и майки с колички. Размерите на автобусите са съобразени така че да могат да обслужват по-малки улици от второстепенна улична мрежа. Новата придобивка е предоставена за управление на общинското дружество „Благоевград еко транспорт“ с управител Мирослав Кюпов. „Радвам се, че поставяме началото на нещо много хубаво и нещо много различно за нашия град. Днес Благоевград отправя поглед към бъдещето, към по-чиста и по-зелена България. Въпреки перипетиите, само за една година успяхме да доведем тези нови превозни средства тук. Благодаря за положените усилия на екипа, зная колко много ни костваше, за да финализираме нещата успешно“, заяви кметът Илко Стоянов.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook