Започва саниране в Благоевград, Сандански, Гоце Делчев и Петрич

08/06/2022 17:16 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Четири общини от област Благоевград имат възможност да кандидатстват за саниране на жилищни сгради.

От ОИЦ-Благоевград обявиха условията, при които Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански ще получат пари по ОП "Развитие на регионите" за  енергийна ефективност и устойчиво обновяване на сгради, в това число и обществени.

Енергийно бедни домакинства от 21 български общини с нарушено качество на атмосферния въздух, сред които и Благоевград пък, ще могат да кандидатства по програма "Околна среда" за замяна на печки на твърдо гориво с алтернативни източници на отопление, както и за проектиране, закупуване, доставка и инсталиране на машини, съоръжени и други. Очаква се финансирането за тази мярка да е изцяло безвъзмездно.

От Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде осигурена подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния фонд, където освен бенефициентите по «Развитие на регионите» допустими кандидати ще са и микро, малки, средни и големи предприятия. По НПВУ се очаква да бъдат осигурени и средства за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, където ще са допустими многофамилни жилищни сгради в режим на етажна собственост, обявиха от ОИЦ-Благоевград.

Важно условие за кандидатстващите за подкрепа за енергийно обновяване на жилищния фонд по НПВУ е наличието на изготвени техническо обследване и обследване за енергийна ефективност и технически паспорт на сградата, които собствениците на имоти ще трябва да финансират със собствени средства. Кандидатите, подали документи до месец март 2023 година, ще могат да се възползват от 100 процента финансиране за всички дейности, касаещи СМР, като след този срок безвъзмездната помощ ще бъде намалена на 80 процента.

Областен информационен център ще проведе във всички общини в областта. Кампанията ще протече под формата на информационни срещи и открити приемни, по време на които служителите ще предоставят актуална информация както за мерките за енергийна ефективност, така и за други възможности за кандидатстване за европейско финансиране в различни направления.

Предстои среща с жителите в Симитли утре от 10.30 часа на площада в града.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook