Започват Коледни Заговезни
Днес е последният ден, в който може да се блажи.
От 15 ноември започват Коледните Заговезни или 40-дневните пости.
Позволено е месо, яйца, млечни продукти.
По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб.
Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, скрива и не пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно.
Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.
Възможно е датата да съвпадне с дните от седмицата, в който се спазва строг пост (сряда и петък) и заговезните се случват на друга /предходната) дата.
На 14 ноември църквата почита и Свети Филип - един от 12-те апостоли.
Коментари