Затвор при отказ на тестове за алкохол и наркотици

17/02/2024 13:52 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Променят отново текстове в Наказателния кодекс по искане на депутати от ГЕРБ.

Всеки, който откаже тест за алкохол и дрога след като е участвал в пътнотранспортно произшествие, ще е заплашен с 1 година затвор и глоба от 2500 лева.

Същото наказание се предвижда и ако при ПТП не се изпълни предписание на контролен орган за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Запазва се наказването по административен ред с отнемане на книжката за 2 години и 2000 лв. глоба при отказ от проби - и на пътя и в лабораория, ако няма ПТП. В тези случаи, от 2023 г. насам до наказване по НК - до 6 месеца затвор, се стига, ако съответния водач е наказван вече веднъж по ЗДвП и направи отказ при повторна проверка.

Сега се предлага обаче, че ако има ПТП и отказ, то директно се преминава към наказателна отговорност. Аргументите на вносителите за засилване на репресията в такива случаи е действително скандалната статистика, според която цели 9681 водачи са отказали проби за алкохол и за наркотици.

Прави впечатление и, че над 60 на сто от тези откази са да се направи тест за наркотици, пише segabg.com.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook