Земеделци блокират гранични пунктове

07/02/2024 08:44 0 Коментирай

Земеделци и селски стопани от Благоевградска област блокират от днес до решаване на проблемите в сектора основни пътни отсечки. Потестиращите ще пробват да затапят с трактори, каруци и друга техника районите около граничните пунктове Кулата и Златарево. Вчера пример дадоха фермери от района на Дупница и Кюстендил, които нямаха проблеми с полицейските служители. Днес обаче са командировани униформени от всички управления на МВР, а също и жандармеристи.

Първата блокада в Пиринско е в 10.00 часа на АМ "Струма". Недоволните от района на Симитли, Сандански, Кресна, Петрич и други региони, се събират при село Ново Делчево. Подробности за организирания план не се съобщават предварително.

Както вече информирахме, премиерът Денков и аграрния министър Вътев предлагат меморандум, който предвижда зърнопроизводителите да попълват опростени справки за приходите и разходите си и тези, които докажат загуби през 2023 година да получат подпомагане. Пари на печелещи фирми няма да даваме, категоричен бе премиерът. Той припомни, че първоначалното предложение бе фермерите да получат подкрепа въз основа на подадените данъчни декларации, но срещу това имало много възражения, вкл. и че това щяло да доведе до забавяне. Затова сега им се дава възможност да докажат, че са били губещи, по "бърза писта" - с улесен механизъм за отчитане на финансовите резултати. Според него исканията за оставка на земеделския министър Кирил Вътев са неуместни и незаслужени.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook